Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Deyf
Człowiek z jajami
Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: zza płota
|
Wysłany: Sob 9:12, 26 Sie 2006 Temat postu: |
|
Co najbardziej lubicie jesc? Bo ja duzo i o kazdej poze :Dhihi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
KrzYh777
Wyrocznia

Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 653
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Za Ściany
|
Wysłany: Sob 10:41, 26 Sie 2006 Temat postu: |
|
PIZZA WŁOSKA
Żeby otrzymać produkt dobrej jakości i zaspokoić smaki przyjaciół i rodziny, należy przede wszystkim rozróżnić pięć
ważnych etapów produkcji:
1. Wybór podstawowych składników
Aby otrzymać wyrób jakościowy, podstawowe składniki musza być zawsze świeże albo dobrze zakonserwowane i
musza mieć następujące właściwości:
· Woda musi być nadająca się do picia, i nie może być zbyt twarda, jeżeli na kranie obserwuje się kamień, należy
wodę przegotować przed użyciem .
· Drożdże powinny być używane świeże (powinny zostać zakupione przed użyciem i należy sprawdzić aby miały
jasny kolor ) lub suszone (do zakupienia w torebkach w postaci granulatu i łatwe do konserwacji, należy je
rozpuścić w temp 3
· Należy używać soli która ma właściwości higroskopijne, wiec należałoby wybrać sól morska. Ta właściwość
pomaga otrzymać dłuższe wyrastanie.
· Mąką, która znajdziemy w sklepach to prawie zawsze jest mąka miękka, wiec czas wyrastania jest krotki (2-3 godz.)
i pochłanialność wody 50% (na każdy kg maki potrzeba 5 dl wody).
· Produkty do nałożenia na pizze to już wybór każdego z nas jedyna rada aby nie przepuszczać mozarelli przez
maszynkę do mielenia mięsa, zmieniłaby smak i trudno by się rozpuszczała.
2. Przepis
Na dobre ciasto potrzeba:
- 1 l wody
- 2 kg maki
- 20 g świeżych drożdży (albo 7 suchych)
- 50 g soli morskiej
Oczywiście ilość może być zwiększona lub pomniejszona w zależności od potrzeb, jak również ilość drożdży należy
zmniejszyć jeżeli temperatura otoczenia przekracza 23-25 stopni (np. w lato)
Ze powyższych składników otrzymamy 3,070 kg ciasta, wystarczająco do przygotowania czterech blach dostosowanych
do domowej kuchenki.
3. Przygotowanie
Aby przygotować ciasto należy wziąć dwa pojemniki wystarczająco duże by moc włożyć do każdego z nich polowe maki.
Podzielić wodę na dwie części do jednej wrzucić sól, do drugiej drożdże. Wodę z solą wlać do pojemnika z polowa maki,
a rozpuszczone w wodzie drożdże do następnego. Mieszać dobrze składniki w każdym z kontenitorow, a następnie
połączyć je i wyrobić ciasto.
Jeżeli macie do dyspozycji maszynkę do wyrabiania ciasta zaczynajcie zawsze od maki. Wlejcie wiec wodę gdzie
rozpuściliście drożdże zostawiając 2dl aby rozpuścić sól, która dodacie kiedy składniki będą już dobrze wymieszane.
Unikajcie zawsze kontaktu soli i drożdży ponieważ pierwsza nie pozwala drugim na spełnienie swojej funkcji.
Ciasto będzie gotowe kiedy naczynie w którym je przygotowujecie będzie całkowicie czyste.
I w tym momencie można zacząć dzielić ciasto w zależności od tego jak wysoka ma być otrzymana pizza.
Przed pozostawieniem do wyrośnięcia można włożyć ciasto do lodówki (6-8 stopni) na od 24 do 6-8 godzin.
4. Wyrastanie
Polega na położeniu ciasta na środku formy w której potem będzie wypiekana i pozostawieniu na ok. 3 godz. W stałej
temperaturze (23 stopnie) ta czynność pozwala drożdżom wyprodukowanie gazu, który powoduje wyrastanie ciasta.
Wyrośnięte ciasto należy rozłożyć palcami na formie aż do otrzymania płaskiej formy która będzie dotykać brzegów
blaszki. Oczywiście przed rozłożeniem ciasta należy wysmarować blaszkę olejem. I na tak przygotowane ciasto
nakładamy pomidory, jeżeli pizza ma być czerwona albo olej jeżeli biała i należy pozostawić na godzinę przed
włożeniem do piekarnika.
Jeżeli ciasto byli włożone do lodówki należy traktować je jako dopiero rozrobione czyli pozostawić do wyrośnięcia
według powyżej podanego czasu i sposobu.
5. Pieczenie
Ostatnia czynność ale najważniejsza, która jeżeli zostanie wykonana prawidłowo pozwala cieszyć się właściwą jakością
produktu.
W domowym piekarniku temperatura pieczenia średnia to 250 stopni w czasie 12-15 min. Piekarnik wiec należy
rozgrzać przed włożeniem piekarnika. Z oczywistych powodów należy piec w dwóch fazach:
1. piec przez 8-10 min ciasto z pomidorami lub olejem
2. wyjąc z piekarnika nałożyć pozostałe składniki w zależności od przepisu i włożyć pizze ponownie do piekarnika
kontynuując pieczenie do pozostałego czasu.
Jeżeli chcemy w pełni poczuć smak dobrze przygotowanej pizzy należy ja spożyć od razu po wyjęciu z piekarnika.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Deyf
Człowiek z jajami
Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: zza płota
|
Wysłany: Sob 11:01, 26 Sie 2006 Temat postu: |
|
Zapomniales dodac zeby uwazac na łapki bo se maozna popiec piekarnikiem:D. noo to jak posiadasz taki przepis to kiedy mamy sie zjawic u Ciebiaju na pizzy:D??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kay
Kapłan Wyroczni

Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 769
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z kątowni
|
Wysłany: Sob 12:31, 26 Sie 2006 Temat postu: |
|
podziele sie z Wami ja rowniez. Zajebisty sosik na zimowe chlody, lub gdy braknie keczapu lol2
Sos hinduski :
2 kg pomidorów / pokroić
0,5 kg jabłek / pokroić
3 duże cebule / pokroić
0,5 szklanki octu 6%
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyzki soli
2 liście laurowe
2 goździki
GOTOWAC WSZYSTKO 30 MINET
NASTEPNIE DODAC
1 łyżeczke cynamonu
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 j.w ostrej
2 łyżeczki pieprzu mielonego
Dodać pokrojoną w kostkie czerwoną paprykę
Gotowac wszystko razem 30 minet
Miksowac, przetrzec przez sitko
Pasteryzowac 10 minet
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
womaninblack
Adept Wyroczni

Dołączył: 15 Lip 2006
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: highway to heaven
|
Wysłany: Sob 23:35, 26 Sie 2006 Temat postu: |
|
teraz ja:
Kisiel:
potrzebne rzeczy:
-torebka kisielu
-szklanka
-garnek
-woda
-palnik najlepiej gazowy:)
-łyżeczka
sposób przygotowania:
-wlać wodę do garnka
-postawić na gazie
-wlać troszkę wody do szklanki
-otworzyć torebkę
-wsypać kisiel do szklanki
-wymieszać
-wlać zawartość szklanki do zagotowanej w garnku wody
-mieszać, mieszać, mieszać
-zakręcić gaz
-zdjąć garnek z gazu
-kisiel zjeść prosto z garnka, albo wlać do miseczek i zostawić do wystygnięcia
BANAŁ a jakie dobre:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kay
Kapłan Wyroczni

Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 769
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z kątowni
|
Wysłany: Sob 23:45, 26 Sie 2006 Temat postu: |
|
no fest ....
a teraz powiedz mi,
jaki jest przepis na polechtanie punktu G
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Muchomorek
Adept Wyroczni

Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Nie 10:27, 27 Sie 2006 Temat postu: |
|
Nie-e (jak mawia Doda)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cursed
Kapłan Wyroczni

Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z niedalekąd :D
|
Wysłany: Pon 10:36, 28 Sie 2006 Temat postu: |
|
Za pare dni napisze pare przepisow na spagetti... jakie robie w robocie!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kay
Kapłan Wyroczni

Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 769
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z kątowni
|
Wysłany: Pią 18:27, 08 Wrz 2006 Temat postu: |
|
ciekawe z czym maja te bulki??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kay
Kapłan Wyroczni

Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 769
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z kątowni
|
Wysłany: Pią 18:30, 08 Wrz 2006 Temat postu: |
|
Muchomorek napisał: | Z sexu mnie wywalili!! |
hmm dziwne, bo nalezysz do grupy
pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|